Värdeskapande immaterialrätt?

Nyligen publicerade den Europeiska patentmyndigheten en rapport som heter ”Valorization of scientific results” (ni hittar hela rapporten här). Rapporten handlar om hur offentliga forskningsorganisationer och universitet använder sig av patent för att kommersialisera sina innovationer.

Man ska i detta hänseende komma ihåg att för lärare och forskare anställda vid svenska universitet och högskolor så gäller lärarundantaget – alltså de äger själva rätten till sina uppfinningar. Den rätten är inte alls lika stark, om den ens finns, vid andra europeiska lärosäten och här spelar alltså TTO/TLO (technology transfer/licensing offices) en mycket större roll än de kanske gör vid svenska lärosäten.

Jag brukar ofta prata om, när jag undervisar eller föreläser om immaterialrätt, vad man egentligen ska använda sina rättigheter till. I den här studien så har man också ställt frågan ”vad är viktigt för att upprätthålla patenträttigheter?”. Alltså vilka anledningar finns det att betala årsavgifter och försvara sina rättigheter efter att det blivit beviljade patent.

Svaret i studien kändes inte alls oväntat eftersom frågan ställt till just TTO/TLO’s – och här anser runt 80% av de tillfrågade att det var viktigt eller mycket viktigt för att underlätta försäljning eller licensiering av tekniken. Två ytterligare anledningar att upprätthålla patenträttigheterna som ansågs vara viktiga eller mycket viktiga är att förhindra kopiering samt att underlätta för kontraktsforskning eller andra typer av samarbete.

Utöver dessa anledningar så fick även anseende samt att underlätta för spin-offs ganska höga siffror var gäller hur viktiga de anses vara för att upprätthålla.

Utdrag från studien ”Valorization of scientific results”.

Det här resultatet är mycket intressant, anser jag, då patenträtten från början skapades för att primärt ge innehavarna av et patent ett monopol och därigenom en möjlighet att hindra andra från att kopiera. Resultatet och intervjusvaren tyder alltså på att de immateriella rättigheterna idag fyller en bredare funktion än den rent konkurrentblockerande – de är till för att skapa affärer genom försäljning av rättigheterna i sig eller licenser till rätten att utnyttja uppfinningarna.

Det finns många spännande exempel på företag som använder denna strategi som en del i sin affärsplan – och jag uppmuntrar fler företag att fundera på att göra samma sak. Kanske finns det rättigheter ni besitter som ni skulle kunna tjäna mer pengar på att licensiera eller till och med sälja, eller kanske kan ni genom att skaffa patenträttigheter skaffa er andra fördelar än just rätten att hindra andra från att kopiera er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *