Snart är dagen kommen – UK lämnar EU och alla dess samarbeten, och det påverkar självklart även de av de immateriella rättigheterna som idag ligger under gemenskapsförordningar.
Men vi börja med det enkla – för patenträttigheterna så är det egentligen ingen som helst skillnad (förutom då att UK inte kommer med i Unitary patent system). UK fortsätter att vara ett medlemsland i det Europeiska patentsamarbetet (”EPC”) och patentinnehavare kommer precis som tidigare att kunna validera i UK efter det att ett patent beviljats av den Europeiska patentmyndigheten (”EPO”). Det som möjligen kan bli en skillnad är att man inte längre kan använda sig av ett ombud för att registrera ”adress of service” som inte har en adress utanför UK.
När det gäller registrerade EU varumärken och designrättigheter så kommer det att ske automatisk överföring och registrering i UKIPOs (UK Intellectual Property Office) respektive register, det skapas alltså ett ”comparable UK trademark” och en ”comparable UK design”. Detta kommer att göras kostnadsfritt, men man kommer att behöva betala förnyelseavgifter direkt till UKIPO efter detta. Myndigheten kommer att skicka en påminnelse till de som är innehavare.
Vad gäller pågående ansökningsärenden, alltså ”pending registrations” – alltså ansökningar som ännu inte är registrerade så blir det lite krångligare. Och dyrare såklart. Sökande kommer att få 9 månader på sig att ansöka om registrering även i UK. Detta sker alltså inte automatiskt och sökande måste betala officiella avgifter för detta. Det verkar även som om det kommer att krävas att man har ett ombud baserat i UK.
Sammanfattningsvis – för patent och registrerade varumärken och designrättigheter så händer det inget som du som innehavare måste bevaka, men har du en pågående ansökan så kommer det att krävas ett aktivt val att ansöka även i UK efter den 1 januari 2021.
Mer information om detta går självklart att hitta på UKIPOs hemsida, men även på den Europeiska myndighetens hemsida EUIPO.